bewerk pagina: history edit attach

Administratieve Organisatie en Interne Beheersing (AO/IB)

categorie: Administratie, FinanciŽn

De beschrijving van de administratieve organisatie en interne beheersing - soms ook wordt de omschrijving 'interne controle' gebruikt - vormt het vertrekpunt van de accountant voor een controle waaruit een Goedkeurende Accountantsverklaring kan voortvloeien.

In de AO/IB worden de financiŽle processen en procedures vastgelegd van de organisatie en hoe hier controle mechanismen zijn ingebouwd zodat persoon X. niet al te gemakkelijk met de kas naar Honolulu kan vertrekken.

De beschrijving van de AO en IB is hieronder als .doc te downloaden. De bijlagen en het organogram hebben we apart aangeleverd. Deze documenten zullen van organisatie tot organisatie verschillen en zijn dus ter illustratie toegevoegd. Tot slot is er de parafenlijst, het fundament onder de controle totdat de irisscan zijn intrede gaat doen bij kashandelingen;-). Van alle betalingsbevoegde medewerkers dient er een overzicht van parafen aanwezig kan zijn. Hiermee kan de accountant zien of betalingen door de juiste personen zijn geaccordeerd.

administratieve_organisatie.doc
organogram.pdf
parafenlijst.xls


Thanks to:
Deze AO/IB is gemaakt door Yasmeen Kahn en Leonard Oosters van Palet Administraties en Belastingen.