bewerk pagina: history edit attach

Boekhouding


categorie: FinanciŽn, Administratie


Voor de registratie van uitgaven en inkomsten gebruik je een boekhouding. Dit kun je in een spreadsheet of met een boekhoudprogramma bijhouden. Het boekhoudprogramma biedt vaak meer mogelijkheden voor bijv. rapportages, budgettering, afschrijvingen en voorraadbeheer. Er zijn diverse soorten boekhoudprogramma's beschikbaar, ook gratis.

Onderstaande overzichten vormen een standaard-opzet voor een projectboekhouding, te gebruiken door (culturele) organisaties die evenementen organiseren. Maar met wat aanpassingen van de 'werksoorten' - hierover later meer - kun je gemakkelijk ook andere activiteiten onderbrengen in dit keurslijf.

In een projectboekhouding wordt gebruik gemaakt van 'grootboekrekeningen' (1e werkblad) voor alle balansrekeningen (van 0100 t/m 3300) en kostenrekeningen (van 3900 t/m 9999).

…ťn van de grootboekrekeningen (nr. 3900) is de projectenrekening. Hieronder hangen als het ware de 'projecten' (zie werkblad 2). Gemaakte kosten en de baten worden toegeschreven aan een project. En deze kosten zijn daarna te specificeren middels de 'werksoorten' (werkblad 3 in het spreadsheet).

Mocht je niet over een programma beschikken om een projectboekhouding bij te houden, dan kun je bijv. rekening 3900 t/m 3999 gebruiken voor het administreren van lasten en inkomsten van 99 verschillende projecten (moet genoeg zijn). Voor de specificatie van de kosten zijn dan de zgn. kostenplaaten te gebruiken. De werksoorten uit werkblad 3 kun je in dat geval aanmaken als kostenplaats.

In deze opzet zijn de kostenplaatsen in principe onbenut, maar je kunt de functie aanwenden om een kostenplaats aan een evenement binnen het project te koppelen. Dan kun je makkelijk zien welke kosten zijn gemaakt voor 'concert x' in het 'project / in de concertreeks y'.

De opzet voor de boekhouding is gesynchroniseerd met de begroting die ook op OpenOrg.nl te vinden is. Dat betekent dat je een uitdraai uit de boeken makkelijk naast de begrotingsopzet kunt leggen en bekijken of je plannen een beetje bewaarheid worden.

boekhouding.xls
schema_projectboekhouding.pdf
schema_boekhouding.pdf


Zie ook:
In het lemma Begroting kun je een zeer uitgewerkte begrotingssystematiek terugvinden. Opgevoerde kosten in deze begroting zijn identiek aan de rekeningen en projecten die in deze opzet voor een boekhouding zijn aangemaakt. Met wat simpel knip en plakwerk kun je dus de financiŽle processen goed monitoren.

Thanks to:
Marjolein Berger