bewerk pagina: history edit attach

Costing

categorie: Financiën, Productie

In het onderhandelingsproces met bands wordt meestal een costing opgemaakt. Hierin zien we een opsomming van productiekosten van het betreffende evenement, en deze kosten worden afgezet tegen verwachte inkomsten. Op basis van de calculatie wordt een gage vastgesteld voor de optredende artiesten en kan het break-even point worden berekend.

Na het behalen van break-even kunnen aanvullende afspraken worden gemaakt, zoals 50-50% van de deuropbrengst na break-even, of als de band erg goed is in onderhandelen 100% voor de band.

Vaste lasten worden gekapitaliseerd onder de kop 'Zaal huur' (Hall expenses). Hoe dit bedrag tot stand komt varieert van zaal tot zaal en is ook afhankelijk van de subsidie-structuur van de organisatie.

Sommige zalen voeren de aan de productie gerelateerd kosten (loon programmeur, onderhoud en huur van de zaal,afschrijving teachniek, etc.) op en delen dat bedrag door het aantal dagen openstelling. Dit gebeurt meestal in organisaties waarbij de overhead gefinancierd wordt uit subsidies. In andere gevallen worden vaak de totale beheerslasten en overige productiekosten op één hoop gegooid en gedeeld door het aantal dagen openstelling.

Bijgevoegd zijn een tweetal costings; een meer basale variant voor kleinere venues of evenementen en een uitgebreidere costing voor grotere gigs of festivals.

costing.xls
costing2.xls


Thanks to:
Niels Post (Metropolis Festival) en Carlos van Hijfte (See/Hear Management)

Gerelateerde info:
Zie ook het lemma Factsheet