bewerk pagina: history edit attach

Goedkope desktop


categorie: Automatisering


Een kant en klare computer kopen is vrijwel altijd duurder dan zelf een computer samenstellen en bouwen, en dat is eigenlijk helemaal niet moeilijk.


  • Je bestelt een moederbord met een geÔntegreerde processor en liefst ook netwerkkaart en geluidskaart;
  • Dan koop je werkgeheugen dat je erin prikt;
  • Vervolgens heb je opslagcapaciteit nodig, ofwel een harde schijf waarop alle programma's en de data staan;
  • Dat alles monteer je in een behuizing, eventueel voorzien van een ventilator die de warmte die in de kast geproduceerd wordt afvoert.


Door de opkomst van harde schijven zonder bewegende delen, bijvoorbeeld Flashkaartjes of zogenaamde Solid-state drives (SSD), wordt er nog amper warmte gecreŽerd binnen de behuizing van de computer. Dit biedt mogelijkheden om die foeilelijke plastic kasten te vervangen door een wat radicaler design.

Een voorbeeld is de Case Mod van Walter Langelaar (zie foto) waarbij het doosje, waarin het moederbord geleverd is, binnenstebuiten is gekeerd en dient als behuizing.

Als alternatief voor deze 'zelfbouw' computer kun je ook kunnen kijken naar de Raspberry Pi. Dit is een computertje dat op 3 Volt draait en slechts 3.5 Watt verbruikt! Er bestaan images voor Debian en waarschijnlijk volgt Ubuntu ook snel.

Deze computertjes zijn in te zetten als thin clients - kleine netwerkcomputers waarmee je via de server eenvoudige taken als mailen, tekstverwerken, internetten kunt uitvoeren. De Raspberry pie is te koop vanaf $25,-.


Opmerking:
Uitgebreidere handleiding voor het zelfbouwen van deze Case Mod wordt op een later tijdstip aan OpenOrg.nl toegevoegd.

Meer info over de Raspberry Pi vind je hier


Thanks to:
Walter Langelaar from the Moddr_lab