bewerk pagina: history edit attach

Functiescheiding

categorie: Administratie, Organisatie

Functiescheiding is het toverwoord bij beheersing van financieel administratieve processen. Door stappen in een transactie-proces te scheiden en mensen elkaar te laten controleren kunnen er minder snel centjes verdwijnen in de zakken van medewerker X.

Belangrijk is om scheidingen aan te brengen tussen besluitvorming, uitvoering, controle, registratie en bewaring van geld en bijv. ook bankpasjes; zonder dat dit de efficiŽntie al te zeer ondermijnt. In meer algemene vorm wordt dit uiteengezet in de bijgevoegde PDF.

Een middel om de scheidingen in financiŽle processen uit te tekenen is de functiescheidingsmatrix (zie hieronder). In een dergelijk document wordt per proces aangegeven welke persoon (in welke functie) beschikkend, bewarend, registrerend, controlerend en uitvoerend is.

Het is in kleine en middelgrote organisaties vrijwel onmogelijk om alle stappen in het proces perfect te scheiden. Daarom is het zaak om op een slimme manier functiescheidingen aan te brengen. In een gesprek met de controlerende instantie zal een goede afweging moeten worden gemaakt.

functiescheiding.pdf
functiescheidingsmatrix.xls


Opmerking:
De functiematrix is een onderdeel van de beschrijving van de Administratieve Organisatie en Interne Beheersing