bewerk pagina: history edit attach

Groupware


categorie: Automatisering

Bert en Ernie drukten ons het al op het hart, we moeten vooral "samenwerken". In de praktijk blijkt dat niet zo simpel te zijn. Daarom is een de zogenaamde Groupware uitgevonden, software om te mailen, bestanden te delen, soms te chatten en agenda's bij te houden en te delen.

Belangrijke feature van vrijwel alle groupware is tegenwoordig de synchronisatie tussen computers op verschillende plekken, met je smartphone onderweg of je tablet.

Het is zeker mogelijk om verschillende software tools op je eigen server te draaien. Dan ben je er in ieder geval zeker van dat alle informatie die je uitwisselt in goede handen is - jij bent immers de enige die over deze informatie beschikt.

Je kunt er ook voor kiezen om het gebruik van de groupware als dienst af te nemen, bijvoorbeeld voor een tarief per persoon per maand.

Er zijn diverse groupware-pakketten, maar we willen ons hier richten op:

* Zimbra: Het voormalige Yahoo-project is overgenomen door VMWare. De interface is heel gebruiksvriendelijk, het is goedkoop, alleen het samenwerken aan documenten is voor verbetering vatbaar.

* Google Apps for Business: De gewone Google Apps (consumenten-versie) kent wat beperkingen, maar de Apps for Business biedt voldoende mogelijkheden om op een goede manier een organisatie te draaien.

* Exchange: Software om de werkomgeving van Microsoft te delen. Hosted Exchange diensten beperken zich tot het aanbieden en delen van mail, adresboek, agenda, taken en notities, ofwel de functionaliteit van Outlook.

* Zentyal lijkt het meest complete systeem dat niet alleen groupware biedt, maar eigenlijk de hele bedrijfsomgeving verzorgt. Niet alleen mailen en agenda's delen, maar ook bestanden delen, chatten, VOIP telefonie en het beheer van het gehele netwerk.


Meer info:
Een mogelijke partij bij wie je Hosted Zimbra of Hosted Exchange af kunt nemen is Cyso

Voor de aanbieding van Zentyal als dienst kun je aankloppen bij Openwijs, of je kunt zelf een Zentyal omgeving op je server zetten. Download hier.

Google Apps kun je via de Google site aan de praat krijgen, maar je kunt ook een Google partner als Gcompany aantrekken.

Met dank aan:
Joost Rohde (Nederland Live) voor de Zentyal tip.